Over ons

Welkom bij de eerste officiële OCR vereniging van Nederland! OCR Team SPARTAINFIT Netherlands, het eerste team in Nederland met extreme obstacle training.
En wat doen wij? SpartainFit is opgezet met als doel de sociale cohesie onder sporters in het Obstacle Course Racing (OCR) te bevorderen. In 2015 zijn wij begonnen om een platform uit te rollen via Facebook waar wij al snel over de 1000 leden kwamen in Nederland en België. Andere landen en continenten bleven niet achter, waardoor wij binnen de sport nu ook naamsbekendheid hebben in de rest van Europa en de V.S.

Wij geven trainingen op onze eigen locatie in Hazerswoude Rijndijk, het eiland van Maurik of op aanvraag ergens anders. De initiator van SpartainFit is Henk-Jan Schipper, ex-militair van de luchtmobiele brigade te Schaarsbergen. In 2014 behaalde Henk-Jan in Cincinnati de 17de plaats op de wereldranglijst en besloot daarna zijn passie voor de sport met anderen te delen. Net als hijzelf dienen mensen die training willen geven bij de vereniging minimaal te beschikken over het landelijk erkend diploma Fit!Vak A en ervaring in OCR.

Naast de trainers lopen tijdens de vele OCR-evenementen die wereldwijd worden georganiseerd ook onze leden en/of aanhang in kleding van SpartainFit. Zeker in de Benelux en Duitsland zijn bij iedere run wel “Spartainiërs” aanwezig. Vanwege dit succes werd het mogelijk om de beste competitors te selecteren voor een officieel elite-team.

Ons permanente parcours ligt op het terrein van Sportvereniging Bernardus aan de Sweelincklaan 1, Hazerswoude Rijndijk. Om mensen voor te bereiden op obstacle running en andere activiteiten zijn er uitdagende hindernissen geplaatst. Naast de reguliere trainingen willen wij trainingen aanbieden voor scholen, bedrijven en andere groepen.

Henk-Jan Schipper

"Door mijn aderen stroomt modder in plaats van bloed." Als ex korporaal van de Luchtmobiele brigade weet hij wat aanpakken is. De zware opleiding en harde training van Luchtmobiel spraken hem aan. Na zijn periode bij de landmacht ging hij verder met sporten, maar het gewone hardlopen bleek te eentonig en al snel scherpte hij zijn trainingen aan, deed veel krachtsport en nam deel aan off-roadwedstrijden met hindernissen. Met resultaat, want in 2014 werd hij 17de op het OCR World Championship. Vanuit zijn passie voor de sport heeft Henk-Jan de eerste echte OCR vereniging van Nederland opgericht, OCR Team SpartainFit Netherlands. 2 á 3 keer in de week geeft Henk-Jan een combinatie van bootcamp en obstacle training wat vertaald zich in kracht-, duur- en conditietraining. Met op het oog simpele oefeningen en doorpakken op uithoudingsvermogen en een flink tempo laat hij deelnemers er snel achter komen wat hun sterke punten zijn en ontdekken waarop zij kunnen verbeteren. De kracht zit hem vaak in de herhalingen en het op de juiste manier uitvoeren van krachtoefening. Grenzen opzoeken en steeds weer verleggen, die motivatie weet Henk-Jan als geen ander uit je lichaam te drillen. Ook voor het bijbrengen van de juiste technieken om een obstakel te overwinnen ben je bij hem aan het goede adres.

Frank Schipper

"Zoals jij het wilt hebben." Tijdens zijn opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming heb Frank zich gespecialiseerd in maatschappelijke activering en burgerparticipatie door middel van sportevenementen. Hij weet hoe sport mensen bij elkaar kan brengen en wat het met een individu kan doen. Toen tijdens zijn afstuderen de crisis zijn intrede deed vielen buitensportbedrijven achter elkaar om. Dat heeft er voor gezorgd dat hij eerst ervaring heeft opgedaan in zowel de jeugd- als ouderenzorg. Frank beschikt hierdoor over verschillende begeleidingsstijlen. Hij staat bij ons bekend als de sociale jongen met een zachtere aanpak maar als jij het anders wilt, kun je het krijgen.
Een van de eerste deelnemers in Nederland is Henk-Jan Schipper, na het lopen van zijn eerste runs in 2012 zag hij direct de potentie van de sport en raakte enthousiast. De sport daagde Henk-Jan letterlijk uit om van de bank te komen en gaan trainen. Hierdoor lukte het hem om 40 kilo af te vallen en had hij in een lastige periode een handvat om uit de put te klimmen. Toen Henk-Jan in 2014 in Amerika mee deed met de wereldkampioenschappen sloeg het enthousiasme om in ambitie. Henk-Jan wilde meer mensen de kans geven om kennis te maken met de sport, een platform opzetten en zijn bootcamptraining uitbreiden richting obstacle running.